Tre av 10 Européer och en av sex Amerikaner har inga sparkonton över huvud taget, visar en ny studie.

En studie som 15.000 människor i 15 olika länder deltog i, som gjordes av den tyska banken ING visade att låga bankräntor gjorde att färre sparade, men att däremot levnadskostnaden blivit dyrare, vilket inneburit att fler får ta från sparkontot.

Studien, som sammanställdes av Ipsos, visade på att 29 % av människor i Europa har inga sparkonton. Av de som lagt undan pengar, en tredjedel har bara lagt undan tre månaders utgifter, eller mindre.
I USA har bara 16 % av de tillfrågade i studien sagt att de inte har några besparingar, jämfört med 32 % föregående år.

sparkonto

Mindre än tre månaders lön undansparat

Av de Amerikanarna som sagt att de har besparingar, 41 % har mindre än tre månaders lön undansparat. Enligt en annan studie som släpptes tidigare den här månaden, visade det sig att sex av 10 Amerikaner inte ens har finansiering att täcka oplanerade utgifter mellan 3500 och 95.000 kr. Studien från ING rapporterar också att nära hälften av de som sparar mindre eller tar av deras besparingar, spenderar pengarna på vardagskonsumtion, eftersom att levnadskostnaderna blivit dyrare.

Bara 24 % säger att de hade använt deras besparingar till att köpa något dyrt såsom en semester eller en bil. 41 % sparar mindre på grund av lägre bankräntor.