Låna till kontantinsats – Handpenningslån för hus, bostadsrätt & bil

Om du går i tankarna på att flytta och ska köpa hus eller lägenhet, men behöver finansiering för att täcka upp för den kontantinsats som krävs, så finns det möjlighet att låna till kontantinsatsen och därmed få loss den handpenning om 15 % som idag är maxbeloppet du kan låna. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver känna till om att låna till kontantinsats och vad som gäller för handpenning.
Här visar vi vart du kan låna till lägst ränta, om du t.ex. ska köpa hus eller lägenhet.

Långivare Betyg / Popularitet Lånebelopp Återbetalning Ränta Ansök
lendo lån 5000 - 500000 kr 1 - 15 år Från: 3,25 % ANSÖK NU
zmarta lån 1000 - 500000 kr 1 - 15 år Från: 3,25 % ANSÖK NU
freedom finance lån 1000 - 500000 kr 1 - 15 år Från: 3,25 % ANSÖK NU
bank norwegian lån 5000 - 500000 kr 1 - 15 år Från: 4,99 % ANSÖK NU
axo finans lån 5000 - 500000 kr 1 - 15 år Från: 3,50 % ANSÖK NU

låna till kontantinsats handpenning

Vad är en kontantinsats?

En kontantinsats är det som krävs för att finansiera köpet av bostaden, alltså för att kunna låna pengar till den. För upp till 85 % av bostaden kan du ta något som heter bottenlån. Tidigare var denna procentandel 10 %, men detta gjordes om 2010 efter att bankerna blev hårdare med utlåningen av pengar. Anledningen till att du endast kan låna upp till 85 % av bostaden är att banken vill ha en viss säkerhet till att du kan betala tillbaka på räntor amorteringar, men även som en slags gardering ifall bostadens värde skulle sjunka med upp till 15 % i värde. Bolåneräntor är av naturliga förklaringar därför lägre än t.ex. räntan på ett privatlån, eftersom att banken har bostaden som säkerhet, ifall något skulle hända – att du t.ex. inte kan betala tillbaka på lånet.

Låna till kontantinsats med handpenning

Alla har inte de ekonomiska förutsättningarna att kunna köpa sin första lägenhet eller kanske sitt första hus med besparade pengar och alla har heller inte möjlighet att kanske låna av sina föräldrar eller någon i familjen, därför är det många som vänder sig till oss för att jämföra bankernas räntor och villkor. Det finns ofta flera tusenlappar att spara varje månad om man väljer att låna till kontantinsatsen för att ha råd med handpenningen via ett så kallat privatlån. Grundförutsättningarna som gäller (kan variera från olika långivare) är att du minst är 20 år gammal, har en fast inkomst och saknar betalningsanmärkningar.

Viktigt att tänka på vid lån till kontantinsats

Börja med att ta reda på hur mycket du behöver betala varje månad i form av hur stora kostnaden kommer bli, alltså din månadskostnad. Det är viktigt att räkna ut om du kommer ha råd med räntor och amorteringar, även om räntan skulle öka med någon eller flera procentenheter (även om ränteprognosen från riksbanken inte pekar på någon uppgång så kan det vara skön att veta att man har räknat in det). Många vänder sig till sin ”gammelbank”, alltså där man alltid varit kund. Det är något du helst ska undvika, även om du är trygg med den banken idag. Att gå via en låneförmedlare som t.ex Lendo är helt kostnadsfritt och du får då svar från flera olika banker, vilket gör att du i lugn och ro (utan några som helst krav på att ta lånet), kan jämföra bankernas räntor och därmed också hitta det billigaste privatlånet. Du kan spara tusenlappar genom att jämföra via oss.

Handpenningslån för hus och bostadsrätt

Om du är på jakt efter ett handpenningslån vid köp av hus och bostadsrätt, är det viktigt att du som sagt jämför banker för att hitta det bästa ränteerbjudandet. Genom att gå via en låneförmedlare så registreras bara en kreditupplysning via UC på dig, vilket gör att din kreditvärdighet inte försämras, jämfört med om du går direkt till flera olika banker. Går du till flera olika banker själv, tar alla dem bankerna en kreditupplysning på dig, vilket gör att din kreditvärdighet kan försämras. Det är något du vill undvika till varje pris.

handpenningslån

Hur mycket får jag låna?

Det här är en återkommande fråga – ”Hur mycket får jag låna”?. Det som avgör hur mycket du får låna är din kreditvärdighet, alltså din återbetalningsförmåga mot banken. Om du lånar pengar av banken vill såklart banken veta att de kan få tillbaka sina pengar utan några konstigheter. Det bästa att veta hur mycket du får låna är att ansöka om ett lån, helt kostnadsfritt via oss och därmed får du svar av banken du ansöker hos. Vad banken däremot tittar på är